top of page

Вече 4 500 деца в общинските детски градини в цялата страна имат многократна индивидуална чаша за вода

10 причини да избереш чашата за многократна употреба за твоето дете

1

2

3

4

5

Всяка година, всеки родител плаща за еднократни пластмасови чаши по 25-30 лв. за всяко дете.
С многократните чаши спестяваш!

Индивидуалната чаша за пиене на вода за всяко едно дете в групата в детската градина е официално описаният в Наредба 3 начин за пиене на вода от страна на децата. 

Индивидуалната чаша за пиене на вода е по-хигиеничният начин за пиене на вода. 

Децата започват да пият повече вода и се чувстват по-добре.

Децата се забавляват повече.  

6

8

7

9

10

Децата  изграждат полезни навици. 

Децата изграждат културни ценности за грижа към околния свят.

Облекчава се работата на учителите и възпитателите в детската градина.

Помагате на обществото и природата! За всяка една година, една средно голяма детска градина от 160-180 деца, спестява: 220 000 чаши, 750 кг пластмасов отпадък; 3,5 тона въглеродни емисии.

Защото детският кът е по-чист, естетичен и привлекателен.

В детските градини на България, децата пият вода предимно от пластмасови чаши за еднократна употреба.  Така се изхвърлят над 250 милиона чаши всяка учебна година, които струват на родителите 6 милиона лева.   Всяка една от тези чаши, употребена и изхвърлена само за 3 секунди, ще се превърне в постоянен замърсител на водите, въздуха и почвите поне за столетия, защото не може да бъде рециклирана.

Подредени една до друга, само чашите, изхвърлени от децата в общинските детски градини на България в рамките на една година са достатъчни да опашат половината от окръжността на Планетата.

Най-големи остават щетите върху възприятията на децата и тяхното бъдещо поведение на потребители. 

еднократни пластмасови чаши в детските градини

ПРОБЛЕМ

МИСИЯ

Мисията ни е всеки един директор, учител, родител на дете в детска градина да каже: „Аз избирам чашата за многократна употреба“ и да го направи!

РЕШЕНИЕ

метално канче за пиене на вода  детска градина

1

Комплект чаши за многократна употреба с индивидуална картинка за всяко едно дете в група
 

Чашите са изработени   от висококачествен инокс - Материалът е познат още под името хром-никелова сплав, или неръждаема стомана 18/10 - стандарт 304. Този стандарт е т.нар. „Златен Стандарт“ в хранително –вкусовия бранш. От него се изработват най-високия клас съдове за готвене: не попива, не оставя химични следи в храната, може да се подлага на всички видове почистване, високи температури на измиване и хигиенизация включително в стерилизатори  и е напълно устойчив на удар.
 

Изработката на индивидуалния дизайн се постига с висококачествено лазерно гравиране: близо 12 см2 площ на гравирания образ, центриран върху повърхността на чашата, за максимална големина и отлична видимост на изображенията.
 

Графичният дизайн на комплектите е замислен така, че да е обвързан с основни образователни теми за децата – околен свят, безопасност на движението, здравословно хранене и др. Всяка визия провокира любопитството на детето.

 

Близо 250 различни визии, разделени в общо 7 комплекта са на Ваше разположение. Така родителите имат възможност за избор, а Директорите да могат да осигурят уникална за всяко дете визия, не само в рамките на групата, а в рамките на цялата детска градина. Сборните групи по време на празници, летни отпуски, карантини и грипни ваканции вече не създават проблем – всяко дете носи собствената си чаша и няма  да я обърка с никоя друга.

Info

Животни

Любим на децата комплект в класически стил,  който комбинира най-популярните и разпознаваеми представители на животинския свят.

Плодове и Зеленчуци
Стилен комплект, който помага на децата
да научат плодовете и зеленчуците и напомня на децата всеки ден, че „зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте“ ☺

Морски Свят
С този комплект през цялата година децата ще усещат полъха на море и ще очакват лятото с нетърпение. Разбира се, ще научат кои са най-популярните морски обитатели, и кои са емблемите на Морето в света на хората – морският фар, капитанът на кораба, дори и Русалката…

Наука и Изкуство

Всяка визия в този комплект е океан от познания, които чакат да бъдат открити от малчуганите. Иконични образи от света на науката, приложните изкуства, занаятите, професиите…една от тях ще бъде професията на твоето дете. Този комплект кара децата да питат, събужда интерес към знанието.

Движение

Искаме децата да познават добре градската среда. Пешеходната пътека, светофара, основни пътни знаци и превозни средства.Така те всеки ден ще се срещат със сложната система на движение в града, поднесена с лесно запомнящи се образи.

Спорт

Обичта към активния живот започва още в детството. Този комплект всеки ден ще говори на децата за огромното разнообразие от спортове, които ни правят здрави и енергични.

Природа

Природата и елементите, които я изграждат, са извор на знание, вдъхновение и …все още неразкрити от науката загадки! Нека потопим децата в тайнствата на природата и да ги заразим с обич и любопитство към околния свят.

  • ZERA многократна употреба
  • ZERA многократна употреба
  • ZERA многократна употреба

ПОСЛЕДВАЙ НИ

2

Комплект материали за въвеждане на многократните чаши

Към всеки комплект чаши Ви предлагаме комплект практически материали за лепене, оцветяване и изрязване, с които ви помагаме да въведете чашите в ежедневието на децата и учителите във вашата детската градина по приятен, забавен и образователен начин.

канче за вода в детска градина как се въвежда

Въвеждане на индивидуалните чаши в детската градина

Лесно, забавно и образователно. Материалите за въвеждане на многократната чаша се вписват в учебната програма на децата – изрязване, лепене, оцветяване. Децата се включват активно в промяната и веднага свикват с новите чашки.

3

Система за удобно, естетично и хигиенично съхранение на чашите за вода

Продуктите могат да се поставят на етажерка, на поднос, да се закачат на стената. Можем да предложим и решение за съхранение.

етажерки за могократни чаши за вода в детска градина

Етажерки за чаши за вода

Формата на плоскостите наподобява вода и лесно се хигиенизира. Красиво решение, което прави къта за пиене на вода още по-естетичен и притегателен за децата.

4

Машини за прясна и чиста вода

Децата могат да пият качествена вода, която е темперирана в специален резервоар и на много по-ниска цена от доставената в галони. Спестява се труд по администрирането на доставки, спестява средства, водата е прясно пречистена на място, с всички необходими сертификати за качество на водата от Международната Асоциация по Качеството на Водата.

Система за Пречистване на вода

 


Децата също харесват системите за чиста вода.

ZEPTER_EdelWasser_DG_Kavarna 3.jpg

Често задавани въпроси:

Колко струват чашите?

Кой плаща/купува многократните чаши? Как?

Какво мислят институциите по въпроса с изхвърлянето на пластмаса?

 

Каква е Нормативната Уредба за детските градини, свързана с  пиенето на вода, чашите и тяхното измиване?

 

В нашата Детска Градина , инспектор на Регионална Здравна Инспекция е поискал задължителна употреба на еднократни пластмасови чаши за пиене на вода. Къде да подадем оплакване?

Защо употребата на пластмасовата чаша в Детската Градина е толкова голям проблем?

 

Не може ли просто да сложим контейнери за разделно събиране на отпадъците от еднократни пластмасови чаши?

 

Защо хартиените еднократни чаши не са решение на проблема?

Къде мога да науча повече за проблема с пластмасата за еднократна употреба?

Повече за Мисия "Аз избирам чашата за многократна употреба"

Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ е съвместен  проект на Обществения Център за Околна Среда и Устойчиво Развитие-Варна в партньорство със ZERA, в който всеки намира своята причина да избере чашата за многократна употреба и да сложи край на порочната практика на непрекъснато изхвърляне на еднократни пластмасови чаши. От 2017 г. насам, проектът влага усилия в замяната на пластмасовите еднократни чаши за вода основно в детските градини  поради огромния социален и образователен ефект в полза на новото поколение деца, които ще израстнат с културните ценности на гражданската отговорност, грижата за околния свят и осъзнатата връзка между качеството на живот и собствените ни действия и поведение в обществото. Кампанията се разраства, за да отправи силно и убедително послание за промяна като предлага конкретни и практически решения не само за децата в детските градини, но също така за офиси, спортни центрове, хотели и ресторанти.

logo_OCOSUR.jpg
bottom of page