Вода без пластмаса: мисия възможна със системи за пречистване с осмоза

Как да пием здравословна вода и едновременно с това да пестим средства и да пазим природата чиста?

В разбиранията на съвременния градски човек водата е необходимост, която си набавяме от магазина – разфасована в различни литражи, опакована в неизменните еднократни пластмасови опаковки -- бутилки, бидони, галони. Резултатът: човечеството изхвърля на боклука по 1 милион пластмасови бутилки всяка минута, предимно от бутилирана вода.


А отраженията са не само екологични. Едно четиричленно градско домакинство, което разчита основно на бутилирана вода за пиене и готвене изхвърля между 80-100 кг пластмасови бутилки на година като отделя за това „удоволствие“ от семейния бюджет по близо 1 000 лв. Целта е да пием здравословна вода, но бутилираната вода съдържа микропластмаса и вредни химикали като Бисфенол-А, които се отделят във водата от самите бутилки.


Как да се насладим на водата, да живеем здравословно, да пестим средства и да избегнем образуването на отпадък от еднократна пластмаса?
Мембранни системи за пречистване


Пречистването с обратна осмоза е най-надеждният познат начин за пречистване на вода и протича напълно естествено, без употреба на каквато и да било химия. Малко хора знаят, че бутилираната вода, обозначена с етикет „трапезна вода“ представлява вода, пречистена по метода на обратна осмоза. За разлика от изворната и минералната вода, трапезната вода се препоръчва за пиене, на практика без ограничения от всички в семейството , включително и деца, както и хора с бъбречни проблеми. Причината е ниската минерализация, която прави трапезната вода универсално средство не само за хидратация, но и за приготвяне на вкусни храни и напитки без да променя вкуса им.


Как работи обратната осмоза

При обратна осмоза водата се пречиства прецизно като преминава през филтър с много ниска пропускливост, при което от водата се премахват всички възможни замърсители: механични (пясъци, седименти, пигменти); биологични (вируси и бактерии), както и химични замърсители (пестициди, тежки метали и др.). Мембранните системи с обратна осмоза съдържат по няколко вида филтри. Всички филтри след осмотичната мембрана играят роля на обогатители като добавят подходящи минерали и се грижат за хигиеничното съхранение на водата в контейнера.


Контейнерът за съхранение на филтрирана вода е много характерен за системите с обратна осмоза, тъй като процесът на пречистване е сравнително бавен. След като водата се събере в контейнера/резервоара, може да се разчита на добър дебит и достатъчно налични количества вода по всяко време. За да ускорят процеса на производство на пречистена вода, някои системи с обратна осмоза работят с ток. При други системи за обратна осмоза се разчита на налягането на водопреносната мрежа. В този случай и произведеното количество вода за единица време е в рамките на 60-70 литра на денонощие. В повечето случаи тези количества са напълно достатъчни за домакинство или офис с до 25 служители. Ако ви е необходима повече вода, заложете на електрифицирани системи за обратна осмоза.
Как да изберете качествена система с обратна осмоза

Осмотичните мембрани също се различават по своите качества и вашият избор на филтър с обратна осмоза има значение за качеството и вкуса на водата, която пиете. Системите за пречистена вода с обратна осмоза на Zepter , например, имат пропускливост една стохиледна от дебелината на човешки косъм , а ако цялата повърхност на филтъра с обратна осмоза се разстели, би заел площта на едно футболно игрище. По-голяма повърхност и по-малка пропускливост на филтъра с обратната осмоза, означават по-чиста и здравословна вода. Когато избирате, интересувайте се и от сертификати (по възможност международни) за качеството на водата от системата за обратна осмоза, както и специални сертификати за пречистване на тежки метали и други особено опасни химични замърсители.


Друг важен фактор за правилен избор на мембранна система за вода с обратна осмоза е наличието на самопречистване. Самопречистването е процес, при който филтрите се обливат с вода, при което натрупаните по филтрите нечистотии се изхвърлят обратно в мръсен канал. Така е при системите за вода, модели EdelWasser и AqueenaPro на Zepter International. Значението на самопречистването е много голямо: от една страна то осигурява постоянна и самостоятелна профилактика на филтрите за по-чиста и по-здравословна вода като се избягва вътрешно замърсяване, характерно за каскадните системи за пречистване. От друга страна, самопречистването осигурява дълъг живот на филтрите, много по-рядка смяна и сервиз, а оттам и по-ниска цена за поддръжка. Рядката смяна на филтри - на 12, 18, 24-36 месеца, образува поне 10 до 20 пъти по-малко отпадък от филтри, спрямо избора на каскадна система за пречистване , която налага смяна на филтри на всеки 3-4 седмици. Когато филтрите са направени от полипропилен, те могат да бъдат рециклирани.


Какво да запомним

Ако изберете система за пречистване на вода с обратна осмоза, помнете:

  • Първоначалната цена на инвестицията само на пръв поглед изглежда висока Когато правите преценка, задължително вземете в предвид количествата бутилирана вода, която закупувате в рамките на една година - за пиене, за готвене, в малки бутилки, когато сте на път. Тази цена е около 1 000 (хиляда) лв за четиричленно домакинство, което разчита основно на бутилирана вода за пиене и готвене

  • Получавате трапезна вода за всичко във вашето домакинство – за пиене, готвене, миене, домашна козметика, за лед, машини за кафе и др. Необходимо е да се снабдите с преносима канелка, в която да пълните с вода, когато тръгвате на дълъг път. Снабдете се с многократни бутилки за вода за всеки в семейството и я напълвайте преди да излезете. Така си спестявате купуване на бутилирана вода.

  • С качествена система за пречистване на вода с обратна осмоза, едно домакинство ще спестява по 80 кг пластмасов отпадък от еднократни бутилки, а малкото образуван отпадък от филтри (0.5 кг/годишно) - може да бъде рециклиран. Произведената вода е достатъчно, за да я споделите и с други ваши роднини така, че да генерирате още спестявания от високата цена на бутилираната вода и от десетките килограми пластмасов отпадък от пластмаса с ниско качество, която е нерентабилен ресурс за рециклиране.

Всеки има своите причини да направи определен избор. Ако си от хората, които искат да се хидратират редовно и здравословно, то тогава смело можеш да заложиш на система с обратна осмоза.

Всеки има своята причина да направи един или друг избор. При всички случаи е важно да пием достатъчно вода, да се доверяваме на нейното качество и да я консумираме не само с удоволствие, но и с мисъл да пазим най-ценния ресурс на планетата като спрем да изхвърляме опаковки от еднократни пластмасови бутилки.

Благодарим ти за този избор!

Очаквай скоро още статии на тема здравословна вода без отпадък.