Вода без пластмаса: мисия възможна със системи за пречистване с осмоза

Как да пием здравословна вода и едновременно с това да пестим средства и да пазим природата чиста?

В разбиранията на съвременния градски човек водата е необходимост, която си набавяме от магазина – разфасована в различни литражи, опакована в неизменните еднократни пластмасови опаковки -- бутилки, бидони, галони. Резултатът: човечеството изхвърля на боклука по 1 милион пластмасови бутилки всяка минута, предимно от бутилирана вода.


А отраженията са не само екологични. Едно четиричленно градско домакинство, което разчита основно на бутилирана вода за пиене и готвене изхвърля между 80-100 кг пластмасови бутилки на година като отделя за това „удоволствие“ от семейния бюджет по близо 1 000 лв. Целта е да пием здравословна вода, но бутилираната вода съдържа микропластмаса и вредни химикали като Бисфенол-А, които се отделят във водата от самите бутилки.


Как да се насладим на водата, да живеем здравословно, да пестим средства и да избегнем образуването на отпадък от еднократна пластмаса?
Мембранни системи за пречистване


Пречистването с обратна осмоза е най-надеждният познат начин за пречистване на вода и протича напълно естествено, без употреба на каквато и да било химия. Малко хора знаят, че бутилираната вода, обозначена с етикет „трапезна вода“ представлява вода, пречистена по метода на обратна осмоза. За разлика от изворната и минералната вода, трапезната вода се препоръчва за пиене, на практика без ограничения от всички в семейството , включително и деца, както и хора с бъбречни проблеми. Причината е ниската минерализация, която прави трапезната вода универсално средство не само за хидратация, но и за приготвяне на вкусни храни и напитки без да променя вкуса им.


Как работи обратната осмоза

При обратна осмоза водата се пречиства прецизно като преминава през филтър с много ниска пропускливост, при което от водата се премахват всички възможни замърсители: механични (пясъци, седименти, пигменти); биологични (вируси и бактерии), както и химични замърсители (пестициди, тежки метали и др.). Мембранните системи с обратна осмоза съдържат по няколко вида филтри. Всички филтри след осмотичната мембрана играят роля на обогатители като добавят подходящи минерали и се грижат за хигиеничното съхранение на водата в контейнера.


Контейнерът за съхранение на филтрирана вода е много характерен за системите с обратна осмоза, тъй като процесът на пречистване е сравнително бавен. След като водата се събере в контейнера/резервоара, може да се разчита на добър дебит и достатъчно налични количества вода по всяко време. За да ускорят процеса на производство на пречистена вода, някои системи с обратна осмоза работят с ток. При други системи за обратна осмоза се разчита на налягането на водопреносната мрежа. В този случай и произведеното количество вода за единица време е в рамките на 60-70 литра на денонощие. В повечето случаи тези количества са напълно достатъчни за домакинство или офис с до 25 служители. Ако ви е необходима повече вода, заложете на електрифицирани системи за обратна осмоза.
Как да изберете качествена система с обратна осмоза

Осмотичните мембрани също се различават по своите качества и вашият избор на филтър с обратна осмоза има значение за качеството и вкуса на водата, която пиете. Системите за пречистена вода с обратна осмоза на Zepter , например, имат пропускливост една стохиледна от дебелината на човешки косъм , а ако цялата повърхност на филтъра с обратна осмоза се разстели, би заел площта на едно футболно игрище. По-голяма повърхност и по-малка пропускливост на филтъра с обратната осмоза, означават по-чиста и здравословна вода. Когато избирате, интересувайте се и от сертификати (по възможност международни) за качеството на водата от системата за обратна осмоза, както и специални сертификати за пречистване на тежки метали и други особено опасни химични замърсители.


Друг важен фактор за правилен избор на мембранна система за вода с обратна осмоза е наличието на самопречистване. Самопречистването е процес, при който филтрите се обливат с вода, при което натрупаните по филтрите нечистотии се изхвърлят обратно в мръсен канал. Така е при системите за вода, модели EdelWasser и AqueenaPro на Zepter International. Значението на самопречистването е много голямо: от една страна то осигурява постоянна и самостоятелна профилактика на филтрите за по-чиста и по-здравословна вода като се избягва вътрешно замърсяване, характерно за каскадните системи за пречистване. От друга страна, самопречистването осигурява дълъг живот на филтрите, много по-рядка смяна и сервиз, а оттам и по-ниска цена за поддръжка. Рядката смяна на филтри - на 12, 18, 24-36 месеца, образува поне 10 до 20 пъти по-малко отпадък от филтри, спрямо избора на каскадна система за пречистване , която налага смяна на филтри на всеки 3-4 седмици. Когато филтрите са направени от полипропилен, те могат да бъдат рециклирани.


Какво да запомним

Ако изберете система за пречистване на вода с обратна осмоза, помнете:

  • Първоначалната цена на инвестицията само на пръв поглед изглежда висока Когато правите преценка, задължително вземете в предвид количествата бутилирана вода, която закупувате в рамките на една година - за пиене, за готвене, в малки бутилки, когато сте на път. Тази цена е около 1 000 (хиляда) лв за четиричленно домакинство, което разчита основно на бутилирана вода за пиене и готвене

  • Получавате трапезна вода за всичко във вашето домакинство – за пиене, готвене, миене, домашна козметика, за лед, машини за кафе и др. Необходимо е да се снабдите с преносима канелка, в която да пълните с вода, когато тръгвате на дълъг път. Снабдете се с многократни бутилки за вода за всеки в семейството и я напълвайте преди да излезете. Така си спестявате купуване на бутилирана вода.

  • С качествена система за пречистване на вода с обратна осмоза, едно домакинство ще спестява по 80 кг пластмасов отпадък от еднократни бутилки, а малкото образуван отпадък от филтри (0.5 кг/годишно) - може да бъде рециклиран. Произведената вода е достатъчно, за да я споделите и с други ваши роднини така, че да генерирате още спестявания от високата цена на бутилираната вода и от десетките килограми пластмасов отпадък от пластмаса с ниско качество, която е нерентабилен ресурс за рециклиране.

Всеки има своите причини да направи определен избор. Ако си от хората, които искат да се хидратират редовно и здравословно, то тогава смело можеш да заложиш на система с обратна осмоза.

Всеки има своята причина да направи един или друг избор. При всички случаи е важно да пием достатъчно вода, да се доверяваме на нейното качество и да я консумираме не само с удоволствие, но и с мисъл да пазим най-ценния ресурс на планетата като спрем да изхвърляме опаковки от еднократни пластмасови бутилки.

Благодарим ти за този избор!

Очаквай скоро още статии на тема здравословна вода без отпадък.Интересуваш се от подходяща система за обратна осмоза? Изпрати запитване

Искаш да научиш повече? Разгледай продукти тук

Последвай ни #ZERAzerowaste

145 views0 comments