top of page

Маратон Варна 2019 със zerowaste пунктове за вода

ZERA и Zepter партньори за предоставяне на вода без пластмасов отпадък по време на ключовото спортно събитие в морската столица

 

Маратон Варна 2019 за втора поредна година с два подкрепителни пункта за вода за състезателите, изградени изцяло на принципа #zerowaste.


На всеки един от пунктовете бяха инсталирани системи за вода на Zepter International, които черпят вода от близките водоизточници и я филтрират на място. Кристално чистата трапезна вода, обогатена със сребърни йони, черупки от кокосов орех и активен въглен хидратира всички професонални атлети и аматьори - участници в надпреварата. Резултатът: прясна, току-що пречистена вода с отлични качества и вкус, където напълно се избягва еднократната пластмасова опаковка.


Нулевият отпадък от пластмаса беше постигнат и с раздаването на вода за всеки един от участниците в специални чаши за многократна употреба. Чашите, предоставени от ZERA, са изработени от висококачествен полипропилен без бизфенол-А. Изискването е всички чаши да бъдат върнати в пункта. За връщането в пункта организаторите разчитаха и на доброволци, които се погрижиха за чистотата на терена, по който минаха над 1 030 бегачи от 36 държави.
Всички многократни чаши бяха събрани в специални чували, направени от царевичен пулп - напълно биоразградими и годни за комостиране. Всички чаши се измиват с биоразградими препарати в професионални чашомиялни.


Рекордният брой на участниците тази година, изчерпи възможностите на пункта за вода в пиковите моменти и наличностите на многократни чаши преди в края на състезанието. В 2020 година екипът вече е подготвил още по-добро решение за маратон с още по-рекордна посещаемост. Очаквайте ни!


ZERA благодари на партньорите от Zepter-България, офис Варна за гласуваното доверие и за това, че прилагат на практика мисията за нулеви отпадъци от пластмаса.


Всяко домакинство или бизнес може да приложи системите на Zepter за кристално чиста вода и продуктите на ZERA, с които да спести средства, да осигури здравословна и чиста вода и да спести на околната среда стотици килограми пластмаса годишно, които биха останали в природата за столетия.


ZERA напомня, че по-голямата част от пластмасата за еднократна употреба не може да бъде рециклирана, а тази която може - се рециклира по максимум веднъж. Решението е в максималното ограничаване на пластмасовия отпадък, стъпка по стъпка, в полза на нашето собствено здраве и това на Планетата. Пиши ни, за да станеш част от решението .

37 views0 comments

コメント


bottom of page